11/5/10

Tornant a Quimili



- Muy bien. Entonces, si llegan la policía y los paramilitares a echarnos de nuestra casa y ocupar nuestras tierras... ¿que podemos hacer?
+ Ir a denunciarlo.
- ¿Y si la policía no quiere atender a nuestra denuncia?
+ Les decimos que ellos no son nadie para decidir si pueden o no recibir la denuncia. Que si no lo hacen les denunciaremos a ellos ante asuntos internos de la policía.
- ¿Que ley nos ampara?
+ El articulo 4215!
- ¿Que pasa con este articulo?
+ Que es un articulo del código civil y si los terratenientes nos denuncian nos aplicaran el código penal.
- Entonces no estaremos protegidos por esta ley, no?
+ No.
- ¿Entonces que pasa?
+ Nos pueden acusar a nosotros de entrar en su propiedad, deternos y llevarnos a prisión. Aunque llevemos toda nuestra vida trabajando esa tierra y sean ellos los que con papeles truchos (falsos) quieran criminalizarnos.
- ¿Y que pasa en la prisión? ¿Que le hicieron a tu padre, Beto?
+(Beto): Le pegaron.
- ¿La familia de Beto es la única que ha sufrido esto?
+ No, casi a todos nosotros nos ha pasado lo mismo.
- Y que haremos nosotros como MOCASE?
+ DEFENDER LOS NUESTRO!

Benvinguts a la classe de llei agrària de la Universidad Campesina del MOCASE.VC.

80 joves de la província de Santiago del Estero venen una setmana al mes a aprendre allò que les escoles del país no ensenyen: Com protegir-se dels terratinents, dels paramilitars, de la policia corrupta, del capitalisme salvatge..


Si, hem tornat a Quimili, la regió de l'Argentina on l'Anna es va trencar el genoll. I hem compartit una setmana de classes amb els alumnes del MOCASE.VC. Aprenent com defensar-se de la policia, per a que es tant important l'aigua, quin es el cicle vital de les plantes, com actua el capitalisme i moltes altres coses.

I també hem tornat amb la família que ens va acollir aquell dia que l'Anna es va trencar el genoll.
Ha estat emocionant retornar amb una família que, d'alguna manera, ens ha acompanyat durant tot el temps que varem estar a catalunya recuperant-nos.

Es curiós. Quan dèiem a la gent d'Argentina que aniríem a Santiago del Estero, ens deien: "Para que, si allí no hay nada".


Res?


A tot arreu hi ha gent. I si hi ha gent... hi passen coses. I moltes vegades coses gens agradables que queden amagades als ulls de la majoria de la població.

Total.. Argentina que es? El Perito Moreno, Iguazú i el tango? O hi ha vida mes enllà?

Santiago del Estero, la última frontera. Aquest son els viatges de la nau Enterclauielduroprise, continuant la seva missió: explorar nous i desconeguts mons, buscar noves formes de vida i noves civilitzacions, arribant allà on ningú ha estat abans.



3 comentaris:

  1. Al flim "Men in Black" hi ha un gatet que porta tot univers en un penjoll. Potser sí que a Santiago de Estero no hi ha les lletres de HOLLYWOOD damunt d'un turó, ni una Torre Eiffel, però cada persona que hi viu és com el petit univers que portava el gat de la pel·lícula. Només cal tenir ganes de mirar-ho de prou a la vora.

    ResponElimina
  2. Sembla increïble que calgui aprendre a defensar-se d'aquestes coses.

    ResponElimina
  3. Anna, intentamos contactar contigo de parte de tu hermano Marc, por favor intenta LLAMAR URGENTEMENTE a Barcelona. Si alguien que la conoce lee este comentario por favor que la avise.

    ResponElimina